21 Ocak 2016 Perşembe

Swift ile iOS - Ders 1 - Swift Hakkında Biraz Bilgi

Swift ile iOS derslerimizin birincisine hoş geldiniz.

İlk dersimizde sizlere Swift yazılım dilinden, kod yazmaktan, bilgisayarın çalışma mantığından ve ders boyunca kullanacağımız bazı uygulamalardan bahsedeceğim.

Swift bir yazılım dilidir. Yazılım dillerinin halk arasında oldukça zor olduğu söylense de bence herkes öğrenebilir bu nedenle korkmaya hiç gerek yok. Bence Swift yazılım dili diğer yazılım dillerine göre daha kolay.

Eğer başka bir yazılım dili biliyorsanız bu dersler size çok kolay gelir. Çünkü yazılım dilleri birbirine benzer ve bana göre Swift bu yazılım dillerinin basitleştirilmiş hali gibi yani oldukça kolay bir öğrenim süreci var.

Sizden istediğim acele etmemeniz ve öğrenerek gitmeniz yani anlamadığınız bir yer olduğunda ilgili dersin altındaki yorum kısmından ya da sayfamızdaki iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Yazılım dili nedir ?
Yazılım dili kısacası bilgisayara ne yapması gerektiğini söylemektir.
Bunu söylerken bilgisayarın anlayacağı dilden söylememiz gerekiyor ve bilgisayarların anlayacağı tek dil "0" ve "1" rakamlarından oluşuyor. Bu 0 ve 1'lerin mantığı elektrik gönder ya da elektrik göndermedir. Ve bu işlem çok kısa sürede gerçekleşmektedir.

Fakat 0 ve 1'leri kullanarak bir algoritmayı yazmak oldukça zordur. Bu nedenle derleyici dediğimiz programlar vardır. Kısaca derleyicileri açıklamamız gerekirse derleyicilerin yazdığımız komutları 0 ve 1'lere çevirdiğini söyleyebiliriz. Bu komutlarda derleyicinin anlayabileceği bir dil olması gerekmektedir. Bu dilede yüksek seviye programlama dilleri diyoruz bizim derslerimizde kullanacağımız yüksek seviye programlama dili ise Swift olacak.

Evet bilgisayarın ve derleyicinin çalışma mantığını anladıktan sonra şimdi Swift hakkında biraz bilgi vereceğim bunlar biraz genel kültür tadında olacak.

Swift, ilk olarak Apple'ın WWDC 2014 konferansında duyurulmuştur. Bu yazılım dilindeki dosya uzantısı .swift 'dir.

Swift yakın zamanda açık kaynak kodlu olduğu için ileride Swift ile sadece Apple ürünlerine uygulama yazmayacağız diyebiliriz. Yani bence bu yazılım dilini öğrenerek geleceğe yatırımda yapmış olacağız.

Swift yazılım dilinin resmi web sayfalarına aşağıdan ulaşabilirsiniz :
https://swift.org
https://developer.apple.com/swift/

Swift hakkında daha fazla bilgi almak işin Vikipedi'nin sayfasını ziyaret edebilirsiniz :
Türkçe - Swift Vikipedi
English - Swift Wikipedia

Size Swift ile yazılmış basit bir kodu göstermek istiyorum :

Tahmin ediyorum ki şu anda bu kod size çok karışık gelebilir. Sizden, derslerimizde biraz ilerledikten sonra bu yazıya geri dönüp bu kodu anlamaya çalışmanızı istiyorum. İste o zaman ne kadar mutlu olacağınızı anlatamam.

Peki Swift yazılım dilini yazacağımız derleyici ne olacak ?

Şu anlık bildiğim kadarıyla ( Sonuçta teknoloji hızlı. Kesin bilgi diye bir şey yoktur. ) sadece Apple'ın Xcode uygulamasında yazılıyor. Yani kullanacağımız derleyici Xcode isimli kullanışlı bir derleyici olacak. Bu derleyicinin işinde çok iyi olduğunu söyleyebilirim.

Ayrıca Xcode sadece Mac OS X işletim sisteminde kullanılabilir. Yani bir Mac'e ya da içerisine OS X işletim sistemi kurulmuş bir bilgisayara ihtiyacımız var.

Şunu söylemek istiyorum ki Xcode 'u indirip kurmak oldukça kolay. Ve Xcode 'u indirdiğimizde ihtiyacımız olan herşey Xcode ile birlikte geliyor. Bu da işimizi kolaylaştırılıyor.


Xcode 'u nasıl elde edebiliriz ?

Xcode 'u App Store'dan ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.
Xcode 'u App Store 'dan buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

İlk dersimiz bu kadar olsun olabildiğince açıklayıcı anlatmaya çalıştım.
Anlamadığınız bir yer olduğunda yorum kısmından ya da sayfamızdaki iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.


Share this

2 Responses to "Swift ile iOS - Ders 1 - Swift Hakkında Biraz Bilgi"

  1. Derslerin örneklerden gitmesi daha iyi olacaktır bu ders çok iyi olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz.
      Emin olun ki derslerimiz bol örnekli olacak.

      Sil