Şule Hanım, Para Dergisi'nin 23. sayısı (3-9 Haziran 2018) ve Daily Sabah Gazetesi'nin 13 Haziran 2018 tarihli baskısındaki Yapay Zeka konulu yazıları altında bana da yer verdi:
Daily Sabah - Şule Güner - 13 Haziran 2018 |
Para Dergisi - Şule Güner - 23. Sayı (3-9 Haziran 2018) |
Röportaj:
Şüle Güner: Kodlamaya ne zaman başladın, nasıl heveslendin?Kendini zeki mi, çalışkan mı olarak tanımlıyorsun? Ya da ikisi de mi?
Arda Mavi: İlk okuldan beri kodlama ile ilgileniyorum.
Teknoloji her yerimizi sarmışken merak etmemek; bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken öğrenmemek elde değil.
Kendimi meraklı biri olarak görmekteyim, özellikle de çevremde gördüğüm şeylere karşı. Elektronik cihazlar da bunların içerisindedir.
Kendimi çalışkan biri olarak tanımlıyorum. Çalışarak elde edemeyeceğimiz hiçbir şey olmadığına inanıyorum.
“Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak.” -Mustafa Kemal Atatürk
Şüle Güner: 17 yaşına kadar kimden yardım aldın? Kendini nasıl yönlendirdin? Online, offline nasıl eğitimler aldın? Ailen ve Deep Learning Turkey sana nasıl destek oldu?
Arda Mavi: İlk soruda da belirttiğim gibi günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay. Her gün kullandığımız telefon üzerinden internete, dolayısıyla bilgiye ve tüm Dünya’ya ulaşabilmekteyiz.
Hem online hem de offline eğitimler aldım. Ücretli eğitimlerde öğrenmeye olan merakımı göstererek destek istedim. Öğrenmeye meraklı genç bir kişi genellikle reddedilmiyor.
Eğitim sistemi dışında okulum ve ailem bani engellemek istemiyor.
Deep Learning Türkiye; makine öğrenmesi alanında her yaşta ilgili kişileri toplamaya çalışmakta bu sayede kendiniz gibi kişilerle projeler ve çalışmalar yapabiliyorsunuz. Gruptaki herkes bildiği ve öğrendiği şeyleri paylaşabiliyor, bu sayede birlikte bilgilerimizi geliştirebiliyoruz.
Şüle Güner: Nasıl işler çıkardın? Projelerini kaç kişi kullandı? Yaptığın projelerin önemi ne? Projelerinle ilgili herhangi bir şirket sana geldi mi?
Arda Mavi: “Bilgi paylaştıkça çoğalır.” sözünü destekliyorum. Projelerimin çoğu açık kaynak durumda bu sayede Dünya’daki herkese projemi inceleme ve geliştirme imkanı sunmuş oluyorum. Böylece projelerimden herkes yararlanabiliyor ve destek bulmam da kolaylaşmış oluyor.
Projelerimin; öğrencilerin(özellikle eğitim içeriği barındıranların), özel firmaların ve yatırımcıların dikkatini çektiğini söyleyebilirim.
Şüle Güner: Tübitak yarışmalarına ne zamandır katılıyorsun? Nasıl dereceler aldın? İddialı olduğun alan ne? Yapay zekayı niye seçtin?
Arda Mavi: Ortaokuldan beri Tübitak yarışmalarına katılıyorum. Ortaokulda fen bilgisi öğretmenimle bir proje yapıp yarışmaya başvurmuştuk ama ilk elemeden geçememiştik. Şu an(2017-2018 eğitim dönemi) lise 3. sınıf öğrencisiyim. Üç yıldır da liseliler için olan “Tübitak Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”na katılıyorum. 1 ve 2. sınıfta üst üste “Kodlama” kategorisinde bölge 2.’si olduk. Bu sene ise arkadaşım Zeynep Dikle ile birlikte "Sesgoritma" projemiz ile Türkiye 1.’si olduk.
Şu anda da yapay zeka üzerinde çalışmaktayım ve uzun bir süre daha böyle kalacakmış gibi gözüküyor.
Makineleri bizlere yardım etmeleri yanında bilim yapmaları için de kullanacağımızı düşünüyorum.
Yapay zekaya uzun süredir ilgim bulunmaktadır. Yapay zeka projeleri yapmaya ise, ilgim olan bilgisayar mühendisliği hakkında deneyim edinmek için gönüllü çalışma yaptığım TechNarts firmasında başladım. Oradaki mühendislerden iyi bir yönlendirme aldığımı düşünüyorum. Yaşıtlarıma ve daha genç arkadaşlarıma ilgilendikleri alanlarla ilgili firmalara ulaşarak onlardan öneriler almalarını tavsiye ederim.
Arkadaşım Zeynep Dikle ile 2018 Tübitak Bölge Finali'nde |
Şüle Güner: Hedefin ne? Nerde, ne okumak istiyorsun? Kendini nerede görüyorsun ileride?
Arda Mavi: Öğrenmeyi ve öğrendiklerimi çevremle paylaşmayı çok seviyorum. Yapay zeka, programlama eğitimleri ve çalışmalarımı yayınladığım bir blogum var(ardamavi.com).
Araştırmalarıma, çalışmalarıma ve bilgi paylaşımı yapmaya devam etmek istediğim için akademisyen olmak istiyorum.
Şu anki hedefim ise eğitimime ve çalışmalarıma devam edebileceğim bir üniversiteye girmek. Biliyorsunuz ki üniversite sınavı gibi bir sistem söz konusu dolayısıyla sizin ne istediğiniz pek önemli olmuyor hatta yaptıklarınızı bırakmaya bile zorlayabiliyor.
Bu konuda desteklere de açık olduğumu belirtmek istiyorum.
Şüle Güner: Yapay zeka konusunda birkaç yılda nereye varacağımız konusunda bir öngörün var mı? Genel yapay zeka anlamında dünya önümüzdeki birkaç yılda nereye gider?
Arda Mavi: Günümüzde bilgiye eş zamanlı ulaşabilme ve geliştirebilme söz konusu. Bir konuda bilgiye internetten rahatça ulaşabiliyor ve geliştirip tekrar tüm Dünya ile paylaşabiliyoruz. Bu yüzden bilgi sürekli gelişiyor ve çoğalıyor. Bir gün sonra neler olacağını tahmin etmemiz oldukça zor. Ama ben özellikle “Tıp” ve “Yapay Zeka” alanlarının birleşiminin müthiş derecede ilerleyeceğini hatta ilerlemek zorunda da olduğunu düşünüyorum. Bende bu alana odaklanmış durumdayım.
Şüle Güner: Türkiye’de önümüzdeki yıllarda hangi alanlarda yapay zeka kullanımı gelişir?
Arda Mavi: Yenilikçi makine öğrenmesi yöntemleri Türkiye’ye biraz geç giriş yapsada oldukça hızlı yayıldı ve büyüdü. Benim gördüğüm kadarıyla birçok firma ve üniversite bu yenilikçi alana yönlenmeye çalışmakta.
Günümüzde yapay zeka insanların yapabileceği şeyleri yapmakta oldukça mesafe katetti şimdi ise insanların yapamayacağı şeyleri yapmaya başladı. Düşünen ve üreten makinelerin doğuşunu görebiliyoruz.
Şule Hanım'a bu güzel soruları için çok teşekkür ederim.
Umarım beğenmişsinizdir.
Öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.
İyi çalışmalar, iyi günler dilerim.
0 Comment to "Röportaj - Hakkımda Ve Yapay Zeka Hakkında"
Yorum Gönder