9 Nisan 2017 Pazar

Makine Öğrenmesi İle El Yazısı Tanıma Programı

Merhabalar arkadaşlarım sayfama çok fazla içerik giremediğimin farkındayım fakat GitHub profilimde aktif bir şekilde çalışmalarımı paylaşmaya ve dokümantasyonlar oluşturmaya devam ediyorum.
GitHub'dan yaptığım projelere bakmayı unutmayınız.
GitHub Profilim: github.com/ardamavi

Bu çalışmamda ise makine öğrenmesi yöntemlerinden biri olan karar ağaçlarını(decision trees) kullanarak fotoğraflardan harf,sayı ve özel karakterleri ayırt etme programı hazırladım.
Bu projemde Python programlama dilini kullandım.

Karar ağaçları hakkında daha detaylı bilgi için, bilişimde Türkçe içerik oluşturmak için Şadi Evren ŞEKER tarafından hazırlanan Bilgisayar Kavramları sayfasındaki yazıyı okumanızı öneririm:
Bilgisayar Kavramları - Karar Ağaçları: Karar Ağacı Öğrenmesi (decision tree learning)

Projemizin yaptığı işlem basitçe, ona verilen fotoğrafların içerisinde hangi karakterlerin olduğunu daha önceki deneyimlerinden yararlanarak tahmin etmeye çalışmak oluyor.

Burada ona verilen fotoğrafalardan; öğrenme, deneyim kazanma ve sonra daha önce hiç görmediği bir fotoğraftan çıkarım yapabilme özelliğini karar ağaçları ile kazandırmış oluyoruz.

Program şu şekilde işliyor:
'Data/images/train' klasörü içerisinde her bir karakterin kendi klasörü bulunmakta. O karakter klasörünün içinde de o karaktere ait farklı el yazıları bulunmakta.
Mesela '1' klasörünün içinde, el yazısıyla çizilmiş 1 sayısına ait farklı fotoğraflar bulunuyor.

Bizim programımız, o klasörleri teker teker gezerek içerisindeki fotoğrafları inceliyor ve belirli çıkarımlar yapıyor.

Daha sonra siz başka bir fotoğraf verdiğinizde daha önceki öğrenme verilerindeki çıkarımlarından(deneyimlerinden) yararlanarak fotoğrafta hangi karakterin olduğunu bulabiliyor.

Programın dokümantasyonunu ve satır satır açıklamalı kodlarını aşağıda belirttiğim linkte GitHub projesi olarak paylaştım:
Proje GitHub Sayfası: Handwriting Recognition - Arda Mavi

Program ile ilgili sorularınızı ve önerilerinizi mail ya da yorum yoluyla bana ulaştırabilirsiniz.

Umarım yararlı olmuştur.
İyi çalışmalar.

Share this

0 Comment to "Makine Öğrenmesi İle El Yazısı Tanıma Programı"

Yorum Gönder