22 Ocak 2016 Cuma

Swift ile iOS - Ders 2 - İlk Bakış Xcode

Bu dersimizde sizlere Xcode 'un kullanımı hakkında bilgi vereceğim. Umarım beğenirsiniz.

Başlamadan önce şunu söylemeliyim ki Xcode çok geniş bir konu. Bu nedenle her şeyiyle size anlatamam fakat ucundan en çok kullanacağımız yerlerini tanıtmaya çalışacağım geri kalan kısımlarını derslerimiz ilerledikçe derslerimizin içinde anlatmaya çalışacağım.

Eğer İngilizce biliyorsanız hem Xcode hem Swift size çok kolay gelecek bu nedenle önceliğiniz 8. sınıf İngilizce dersini hatırlamak olsun.

Xcode 'un kullanımı oldukça kolay ama kısa bir alışma süreci var.

Xcode 'da yaptığınız uygulamayı iOS cihazınızda denemek ve App Store 'da satışa çıkarmak için Apple Developer hesabı almanız gerekli bunun fiyatıda yıllık $ 99.

Apple Developer hesabı hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Eğer bu ücreti ödemezseniz ve ben sadece kod yazmayı öğrenmek istiyorum derseniz Xcode 'u indirdiğinizde yanında simulator de gelmekte fakat bazı fiziksel şeyleri bu simulator de yapamıyoruz mesela kamerayı kullanamıyoruz onun dışında bence öğrenme aşaması için çok kullanışlı.
iOS Simulator Ekran Fotoğrafı
Xcode 'a ilk girdiğinizde aşağıdaki gibi bir giriş penceresi bizi karşılar. Hadi gelin bu pencereyi yakından tanıyalım.
Aşağıdaki fotoğrafı daha net görmek için resme tıklayabilirsiniz.
( Mobil kullanıcılar fotoğrafa tıkladıktan sonra cihazı yan çevirdiklerinde fotoğrafın tam boyutunu görebilirler. )


  1. Xcode 'un kullandığınız sürümü gösterir. ( Güncellemeleri App Store'dan yapabilirsiniz )
  2. Playground projesi oluşturur. Playground bence Xcode'un en iyi özelliğidir derslerimizin ilk kısımda Playground'u çok kullanacağız.
  3. Xcode projesi oluşturur. iOS uygulamamızı buradan hazırlayacağız.
  4. Eğer bir şirketle ya da bir grupla proje hazırlıyorsanız bu bölüm sizler için.
  5. Bu bölüm Xcode 'u açtığınızda bu açılış sayfasının açılıp açılmayacağını soruyor. Eğer tiki kaldırırsanız. Bu sayfa açılmaz.
  6. Bu bölümde en son kullandığınız projeleri görebilirsiniz.
  7. Bu bölümü 6. bölümde olmayan projeleri açmak için kullanıyoruz.
Proje oluşturma

İlk başta kod yazmanın mantığını anlamak ( Derslerimizde ağırlıklı olarak bu kısıma önem vereceğiz çünkü kod yazabilmek için ilk önce mantığını anlamalıyız. ) için açılış sayfasından Get started with a playground seçeneğine tıklıyoruz.


Daha sonra açılan penceredeki ( Açılan pencereyi aşağıdaki fotoğrafta görebiliyoruz. )  Name kısımına projenin adını, Platform kısımından kullanacağımız plartformu seçiyoruz biz bu projeyi iOS için yaptığımız için iOS seçeneğini seçiyoruz. Daha sonra Next seçeneğini seçiyoruz. 



Ve sonra bir pencere daha açılıyor. ( Açılan pencereyi aşağıdaki fotoğrafta görebiliyoruz. ) Bu pencerede oluşturduğumuz projenin dosyalarını kaydedeceğimiz yeri seçiyoruz. Ve sonra Create seçeneğine tıklayıp projeyi oluşturuyoruz. ( Örneğin ben İndirilenler dosyama kaydettim. )


Daha sonra aşağıdaki pencere açılıyor. Bu penceredeki 1. bölge kod yazacağımız yer ve 2. bölgede yazdığımız kodun çıktısını göreceğimiz yerdir.


Playground'un en güzel kısımı kodu yazdığımız anda çıktısını görebiliyoruz.

Xcode hakkında bu kadar bilgi şimdilik yeter 3. dersimizde kod yazmaya giriş yapıyoruz.


Share this

3 Responses to "Swift ile iOS - Ders 2 - İlk Bakış Xcode"